Mijn naam is Susan Snijders en heb ruim 30 jaar ervaring met paarden en de paardensport.  Het begon allemaal op een manegepony in 1985. Elke zaterdag 13 km fietsen en van 9:00 tot 17:00 uur op de manege doorbrengen. Maar elke week in de bak rondjes rijden vond ik toch geen uitdaging meer. Ik wilde springen, buitenrijden en vooral ook wedstrijden rijden. Drie jaar later kwam het ervan, bij een boer kreeg ik mijn eerste lease pony.  Elke zondag was er wel een wedstrijd waar we naar toe gingen.  Mijn ouders, die eigenlijk niets met paarden hadden, gingen toch altijd mee met de auto en trailer. Met deze pony ben ik 3e op de Brabantse kampioenschappen in de B dressuur geworden.

In 1989 begon ik aan een ander avontuur. Ik ging een jaar naar de U.S.A. om te studeren aan de Highschool.  Ik woonde bij een gastgezin, en wat een geluk had ik toen ik hoorde dat ze 5 paarden hadden en hun eigen stallen en rijbak achterin de tuin hadden.  Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het western rijden. Het verschil is niet alleen het western (cowboy) zadel, maar het is een heel andere manier van rijden. Ook met deze paarden mocht ik wedstrijden rijden, vooral dressuur en springen, maar ook een westernproef. Met springen ben ik 2e van Atlantic City geworden.

In 1991 ben ik voor 1 ½ jaar naar Zwitserland gegaan. Daar heb ik op Paso Fino’s gereden.  Dit zijn volbloedpaarden, die net als de IJslander de tölt en telgang beheersen. Dit was een geweldige ervaring!  In Zwitserland heb ik mijn eerste pony gekocht: Strupy. Hij was een kruising tussen een Shetlander en een Dartmoor en 3 jaar oud.  Strupy heeft mij, door middel van een wagentje te trekken,  de mooiste plekjes laten zien in de bergen.  Strupy ging mee naar Nederland. 

In 1995 begon het weer te kriebelen en ging ik weer op avontuur. Dit keer naar een heel bijzondere plek, ik ging een jaar op de Fiji Eilanden wonen.  Hier werkte ik als reisleider te paard over de prachtige stranden van het Eiland. Ook kwam ik hier voor het eerst in contact met de rensport. Ik trainde renpaarden op het strand en wat voelt dat geweldig om in volle rengalop over het strand te racen.  Hier heb ik enkele wedstrijden op de renbaan gewonnen en was uitverkoren als beste vrouwelijke jockey van het land. (moet er wel bij vermelden dat ik de enige vrouwelijke jockey van het land was!)

In 1996 ging ik een jaar in Australië werken. 6 Maanden heb ik op de renbanen gewerkt. De laatste 6 maanden waren zowaar nog leuker want ik ging werken op een ranch in “the middle of nowhere”  Elke dag koeien drijven te paard was een zeer unieke ervaring, daar gebruiken ze “stock saddles”, zit erg prettig wanneer je scherpe wendingen moet maken om een stier terug te drijven.

In 1998 ging ik voor een jaar naar Zuid Afrika.  De eerste maanden begeleidde ik safari’s te paard . Dat was erg spannend om een groep ruiters die soms nog nooit eerder op een paard hadden gezeten bij elkaar te houden en tegelijk afstand houden van de wilde dieren.  Daarna ben ik op de renbaan gaan werken om elke dag +/- 10 paarden te trainen op de baan.

Terug in Nederland lag mijn interesse bij het mennen, dit heb ik heel veel met Strupy gedaan. Later kwamen de Arabische volbloeden en deed ik vervolgens mee aan dressuur en springwedstrijden. Maar de Arabieren zijn vooral bekend om hun snelheid. Dus ging ik meedoen aan endurance wedstrijden. Dit zijn lange afstandsritten (resp. 25-160 km per dag).

Daarna  kwamen de buurmeisjes, die op Strupy wilden rijden en later ook de vriendinnetjes en zo begon het lesgeven.  Er werden meer pony’s aangekocht en zo is de ranch uitgegroeid tot veel verschillende soorten pony’s en enkele paarden met veel verschillende activiteiten.

In 2007 heb ik een dochter, Chanandra, en in 2009 een zoon, Webster, op de wereld gezet. Webster rijdt sporadisch, Chanandra is fanatiek en en rijdt geregeld wedstrijden.

Enkele cursussen die ik gevolgd heb:

  • Cursus grondwerk (gedrag van het paard)

  • Cursus natuurlijk hoefbekappen

En de volgende diploma’a behaald:

  • Gediplomeerd koetsier

  • Gediplomeerd instructeur

Nu bestaat mijn werk vooral uit het dagelijks verzorgen van de paarden en enkele dagen lesgeven.  Verder het organiseren en voorbereiden van de ponykampen, trektochten, wedstrijden etc.  Wanneer er tijd over is, rijd ik de paarden en wanneer ik nog meer tijd over heb rijd ik endurance wedstrijden in het seizoen (lente tot herfst).

Susan op Desert